Η Πράκσυς Α.Ε., θυγατρική εταιρία της Σιδενόρ, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την ανάπτυξη, εμπορική προώθηση και εφαρμογή ολοκληρωμένων κατασκευαστικών συστημάτων και λύσεων στον τομέα του χάλυβα. Είναι στελεχωμένη κυρίως με εξειδικευμένους πολιτικούς μηχανικούς και δραστηριοποιείται σε τομείς όπως:

  • Έρευνα αγοράς για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών,
  • Σχεδιασμό μηχανών,
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων πακέτων λογισμικού (εσωτερικά και με εξωτερικούς υπεργολάβους),
  • Βελτιστοποίηση λειτουργίας συστημάτων,
  • Τεχνικό μάρκετινγκ και πωλήσεις,
  • Μεταφορά τεχνογνωσίας σε ξένες αγορές κ.ά.

Η εταιρία συνδυάζει το τεχνολογικό της υπόβαθρο, την τεχνογνωσία για την κατασκευαστική αγορά, τις δεξιότητες στο σχεδιασμό εξοπλισμού, την εμπειρία στη λειτουργία παραγωγικών μονάδων και την τεχνογνωσία στον τομέα της πληροφορικής, για να παρέχει πλήρη υποστήριξη στα προϊόντα και τα τεχνολογικά projects του Ομίλου Σιδενόρ.

Τα βασικά ερευνητικά πεδία της Πράκσυς είναι οι κατασκευές από κοίλες διατομές και οι τεχνολογίες βιομηχανικής προκατασκευής χάλυβα οπλισμού. Η εταιρία ξεκίνησε την υλοποίηση της αυτοματοποιημένης παραγωγής τελικών προϊόντων σιδηρού οπλισμού το 2004 και συνεργάστηκε με την Ιταλική εταιρία AWM, τώρα θυγατρική εταιρία του Ομίλου Σιδενόρ. Η Πράκσυς και η AWM εργάζονται μαζί από τότε, και έχουν αναπτύξει πληθώρα αυτόματων τεχνολογιών, με πιο πρόσφατη την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Synthesis™, η οποία έχει ήδη σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά μετά το λανσάρισμά της το 2010. Για την καλύτερη εκμετάλλευση της πολυπλοκότητας και των εκτεταμένων δυνατοτήτων που προσφέρει αυτή η μοναδική τεχνολογία, η Πράκσυς ανέπτυξε ένα πλήρες πακέτο λογισμικού. Τα προϊόντα – που διατίθενται με την επωνυμία Sidefor Plus στην Ελλάδα – έχουν κερδίσει το Βραβείο Τεχνολογικής Αριστείας 2013 στα βραβεία «Made in Greece» που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ το Νοέμβριο του 2013.
Με την ευκαιρία της επιτυχίας στην Ελλάδα, η Πράκσυς ξεκίνησε το 2012 την παγκόσμια προώθηση της Synthesis™, με στόχο την πώληση ή/και συν-εκμετάλλευσή της. Μετά από τρεις εμπορικές συμφωνίες στη Σιγκαπούρη, η Πράκσυς εισήλθε στην αγορά της Αυστραλίας, αναπτύσσοντας ένα επιχειρηματικό σχέδιο που τελικά οδήγησε στη δημιουργία κοινοπραξίας (joint venture) μεταξύ της Σιδενόρ και της Thiess, μίας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της Αυστραλίας. Η νέα εταιρία ονομάζεται SmartReo (www.smartreo.com.au) και παρέχει προκατασκευασμένο χάλυβα οπλισμού στην αγορά της Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Synthesis™ στο Brisbane, στην περιοχή του Queensland.
Σήμερα, η Πράκσυς εξετάζει περισσότερες ευκαιρίες για τη Synthesis™ διεθνώς, ενώ έχει ξεκινήσει ένα νέο καινοτόμο έργο που σχετίζεται με μια ειδική μηχανή κάμψης βαρέως τύπου(heavy-duty bending).